Presedintele Joe Biden a promulgat, in cursul zilei de marti, trei initiative legislative adoptate de catre Congres, pentru a da nastere a trei noi legi, doua dintre aceste initiative se concentreaza in mare parte pe consolidarea securitatii cibernetice la nivel guvernamental, potrivit unui comunicat de presa al Casei Albe. Bill S. 1097, intitulat Federal Rotational Cyber Workforce Program Act din 2021, stabileste un program de rotatie a angajatilor in cadrul Federal Cyber Workforce. Forta de munca este „un grup divers de practicieni care guverneaza, proiecteaza, apară, analizeaza, administreaza, opereaza si intretin datele, sistemele si rețelele natiunii noastre”, potrivit Consiliului CIO.
Legea stabileste faptul ca „anumiti angajati federali pot fi detaliati printre posturile rotative ale fortei de munca cibernetice la alte agentii” si autorizeaza agentiile respective sa determine care angajati sunt eligibili pentru a participa la acest program. Proiectul de lege S. 2520, intitulat Legea privind securitatea cibernetica a guvernului de stat si local din 2021, va cere Departamentului pentru Securitate Interna sa sporeasca colaborarea intre entitatile guvernamentale de stat, locale, tribale si teritoriale, impreuna cu „corporatiile, asociatiile si publicul larg, in ceea ce priveste securitatea cibernetica. Este o initiativa foarte importanta avand in vedere faptul ca Statele Unite sunt atacate din punct de vedere cibernetic din toate partile, mai ales de hackeri rusi, chinezi, iranieni sau nord-coreeni. Practic, de hackeri din cele patru tari cu care America are cele mai proaste relatii, in ciuda unui efort al administratiei Trump de a negocia cu Coreea de Nord cu scopul de a-l convinge pe liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-un, sa renunte la armele nucleare cu care republica populara din nordul peninsulei se inarmeaza inca de pe vremea cand la putere era tatal sau, Kim Jong-il. Relatiile cu Rusia sunt cat se poate de tensionate, mai ales din cauza invaziei pe care Vladimir Putin a declansat-o in Ucraina, guvernul de la Washington fiind unul dintre principalii furnizori de arme si ajutoare financiare ale regimului de la Kiev in lupta cu fortele invadatoare rusesti; lupta care se concentreaza mai mult in regiunea Donbas, avand in vedere infrangerea pe care rusii au suferit-o in incercarea de a lua Kievul si nordul tarii. Cu China, relatiile sunt cat se poate de tensionate, in special din cauza faptului ca cele doua tari au avut un razboi comercial in timpul administratiei Trump, iar regimul de la Beijing continua sa faca declaratii agresive asupra Taiwanului, pe care Washingtonul il sprijina in calitate de aliat. Cat despre Iran, nu au mai fost contre in ultimul timp intre liderii de la Teheran si Washington, insa acest lucru se datoreaza doar faptului ca America este prea ocupata cu alte conflicte pentru a sanctiona programul nuclear al republicii islamice.
A treia lege impune Centrului Național de Integrare pentru Securitate Cibernetica si Comunicatii sa ofere instruire, sa efectueze exercitii si sa promoveze educatia si constientizarea in domeniul securitatii cibernetice la toate nivelurile inferioare ale guvernului. Ceea ce ar fi o decizie importanta in cazul in care ar fi pusa in practica. Cele doua proiecte de lege se alatura altor eforturi ale administratiei Biden pentru a consolida securitatea cibernetica. Presedintele a supravegheat recent crearea unui birou de securitate cibernetica si a unui comitet de revizuire a securitatii cibernetice si a semnat un ordin executiv menit sa imbunatateasca securitatea cibernetica in urma hack-ului Colonial Pipeline din 2021. Ambele proiecte de lege au fost sponsorizate de senatori si reprezentanti, atat democrati cat si republicani, aratand un efort bipartizan de a minimiza amenintarile la adresa securitatii cibernetice la adresa Statelor Unite.