Menu

Legea cenzurii retelelor sociale inca prezinta o amenintare

Este posibil ca gigantii retelelor sociale sa fi castigat o victorie importanta la inceputul acestei saptamani pentru a opri intrarea in vigoare a unei legi din Texas care le-ar fi restrictionat capacitatea de a modera conținutul pe platformele lor. Dar batalia este departe de a fi încheiata si ar putea provoca probleme pentru companii precum Facebook, Google si Twitter. In cursul zilei de marti, Curtea Suprema a blocat temporar o lege din Texas care ar fi interzis marilor companii social media sa baneze utilizatorii sau sa blocheze postarile pe baza opiniilor politice. Decizia instantei suspenda legea deocamdata, in timp ce o contestație de constitutionalitate are loc la o instanta inferioara. Deși decizia instanței este un mare castig pentru companiile de internet, hotararea sugerează ca o decizie pe fondul cazului ar putea fi in favoarea legii din Texas.

Decizia instanței de a bloca temporar legea din Texas vine in timp ce politicienii din Congres si din statele din intreaga tara cauta sa reglementeze gigantii social media, precum Facebook si Twitter. In ultimii ani, site-urile de socializare s-au luptat cu un val de conținut îngrijorător, inclusiv dezinformarea cu privire la vaccinurile împotriva coronavirusului, rezultatul alegerilor prezidentiale din SUA si atacul mortal asupra Capitoliului SUA. Ei s-au confruntat, de asemenea, cu acuzatii conform carora platforme precum Facebook au oferit cu buna stiinta utilizatorilor continut daunator si care provoacă diviziune pentru a stimula implicarea. Republicanii au cerut reforme din cauza perceptiei lor ca puterile din Silicon Valley sunt partinitoare impotriva opiniilor conservatoare si lucreaza pentru a-i cenzura pe conservatori, cum ar fi fostul presedinte Donald Trump, dand in acelasi timp permisiune politicienilor democrati sa posteze ce vor. Politicieni care sunt de acord ca sunt necesare reforme, dar ei vad problema diferit, argumentand ca companiile de social media ar trebui sa faca mai mult pentru a-si modera platformele, cum ar fi eliminarea sau limitarea discursului instigator la ura si a dezinformarii.

O mare parte a dezbaterii despre cum sau daca companiile de tehnologie ar trebui sa fie considerate responsabile pentru contnutul de pe platformele lor s-a concentrat pe o prevedere veche de 25 de ani dintr-o lege federala. Si anume sectiunea 230 din Communications Decency Act protejeaza companiile de retele sociale de procese legate de conținutul postat de utilizatorii lor, precum si de raspunderea pentru modul in care acestea modereaza continutul. Desi Congresul a tinut multe audieri si zeci de proiecte de lege au fost introduse pentru a modifica Sectiunea 230, nimic nu a trecut la nivel federal.

Acest lucru a facut ca state precum Texas si Florida sa adopte propria legislatie pentru a face fata problemelor percepute. Si odata cu aceste ultime evolutii de la Curtea Suprema a SUA, mai multe state ar putea lua masuri similare.

Ce s-a intamplat la Curtea Suprema a SUA saptamana trecuta?

Curtea Suprema a decis, printr-o decizie 5-4, sa acorde o cerere de sedere de urgenta din partea industriei tehnologice pentru a preveni intrarea in vigoare a unei legi din Texas. Aceasta hotarare a anulat decizia din al 5-lea circuit, care a ridicat o ordonanta anterioara de la un tribunal districtual din Texas. Judecatoria nu s-a pronuntat inca asupra fondului si constitutionalitatii cauzei. Ceea ce inseamna ca legea nu va intra in vigoare in timp ce cazul va trece prin curtile de apel.

Ce ar face legea din Texas?

Legea Texas, cunoscuta sub numele de HB 20, ar permite statului Texas și texanilor individuali să dea în judecată companiile daca-si „cenzureaza” punctele de vedere pe rețelele de socializare interzicandu-le, blocandu-le, eliminandu-le postarile. Legea se aplica numai companiilor de social media cu 50 de milioane de utilizatori sau mai mult, care includ companii precum Facebook, Twitter, YouTube, Snapchat si TikTok. 

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *