Menu

Apple raporteaza vanzari puternice de iPhone 13 si Mac, dar lipsa cipurilor ramane o problema

Cei de la Apple sustin faptul ca intreruperile legate de COVID-19 si lipsa de siliciu in stocul companiilor le afecteaza afacerea, desi se pare ca nu intr-o masura la fel de mare ca pe alti giganti din domeniul tehnologic. La aproape 15 ani, iPhone-ul Apple este unul dintre cele mai populare produse de consum din toate timpurile. In timpul sarbatorilor, acest produs i-a ajutat pe cei de la Apple sa obtina venituri si profituri record. Si chiar si in momentul de fata, in ciuda unei recensiuni acum, cu pandemia si razboiul din Ucraina afectand in mare parte economia intregii lumi, chiar si in aceste conditii veniturile celor de la Apple inca sunt generate in mare masura de aceste dispozitive numite iPhone.

Vestea buna: oamenii continua sa le cumpere.

Pentru cel de-al doilea trimestru fiscal, acoperind cele trei luni incheiate în martie, Apple a inregistrat vanzari de iPhone-uri de 50,6 miliarde de dolari, in crestere cu peste 5% fata de anul precedent. De asemenea, computerele sale Mac, portabilele si accesoriile au continuat sa fie comercializate puternic, si sa produca o multime de recorduri la capitolul vanzari. Dar Apple a avertizat ca intreruperile de productie si comert din cauza COVID-19, combinate cu deficitul de siliciu în curs, vor avea ca repercursiune inrautatirea lucrurilor pe termen lung, aceste repercursiuni urmand sa se resimta cel mai probabil in cursul urmatoarelor cateva luni.

„Aceste vremuri ne amintesc ca nu putem sti ce ne poate rezerva viitorul”, a spus CEO-ul Apple, Tim Cook, in timpul unei conferinte telefonice cu analistii in cursul zilei de joi. Intrebarile legate de COVID, a remarcat el, au fost greu de anticipat. El a mentionat ca intreruperile productiei de iPhone-uri din cauza recentelor lockdown-uri ce au loc in China, printre alte probleme, vor genera o paguba cuprinsa intre 4 si 8 miliarde de dolari in produse nevandute din cauza lipsei de inventar. Si asta este „substantial mai rau” decat ceea ce s-a intamplat in ultimele trei luni. Acțiunile Apple au incheiat tranzactiile regulate cu aproape 5%, pana la 163,64 de dolari per actiune. Astfel, actiunile multinationalei au scazut cu aproximativ 10% in acest an.

Anuntul Apple este cel mai recent semn al puterii de rezistenta al gigantului tehnologic intr-o perioada de incertitudine economica. Principalii indici de pe Wall Street si-au pierdut din valoare luna aceasta, cu scaderi notabile in randul acțiunilor tehnologice. Alphabet, parintele Google, a raportat marti vanzari si profituri substantial mai mici in comparatie cu cele asteptate, dezamagindu-i pe investitori. A doua zi, Meta, parintele Facebook, a raportat pierderi tot mai mari in divizia Reality Labs, care produce casti de realitate virtuala si alte tehnologii asociate acesteia. Cu toate acestea, CEO-ul companiei, Mark Zuckerberg, a spus ca, dupa parerea lui, Reality Labs este cheia viitorului companiei. Alte companii de tehnologie au publicat si date referitoare la acest lucru. Netflix le-a spus investitorilor saptamana trecută ca a pierdut de fapt abonati si ca se aștepta sa mai piarda inca 2 milioane. Si cei de la Amazon au spus joi ca pretul combustibilului le-a afectat profiturile.

Mai larg, invazia Rusiei si razboiul din Ucraina s-au raspandit in intreaga lume, zguduind pietele pentru petrol, grau si alte articole cu care ambele tari contribuie la economia mondiala. Intre timp, cresterea cazurilor de COVID-19 in China a determinat blocari extinse in unitatile de producție si in porturi, perturband aprovizionarea cu alimente si suparand rezidentii, ducand la incetinirea productiei si a comerțului. Apple, totusi, continua sa navigheze aceste provocari suficient de bine incat sa-si continue cresterea.

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *