Menu

Google si Amazon finanteaza un grup de lobby care pretinde ca reprezinta intreprinderile mici

Pe masura ce Congresul ia in considerare legislatia care ar putea afecta marile companii de tehnologie, Google si Amazon finanteaza o organizatie de lobby care spune ca reprezinta intreprinderile mici, dintre care multe dintre ele sustin ca nici nu aveau habar de faptul ca sunt membri ale acestei asociatii extrem de dubioase. Evident, este o mutare ce nu poate fi privita altcumva decat cu ochi indoielnici, mai ales avand in vedere faptul ca este vorba despre Google si Amazon, doua companii extrem de controversate pentru felul in care incalca legea si platesc amenzi uriase pentru a scapa basma curata. Connected Commerce Council, un grup comercial cu sediul in Washington, DC, se descrie pe site-ul sau ca o „organizatie non-profit” care reprezinta interesele intreprinderilor mici. Google si Amazon, care sunt enumerati ca „parteneri” pe site-ul web al 3C, sunt singurii sponsori financiari ai organizatiei, a declarat un purtător de cuvant al 3C pentru CNBC, a declarat institutia de stiri intr-un raport publicat in cursul acestei saptamani. 

Intr-o declarație pentru publicatia americana CNET, cei de la 3C au refuzat sa comenteze  lista de afaceri mici pe care spun ca le reprezinta, dar au sustinut faptul ca eforturile depuse ar ajuta inteprinderile mici.

„Aceasta este o legislatie de „economie digitala” cu implicatii de anvergura si consecințe nedorite ce pot fi dezastruoase”, a declarat directorul executiv al 3C, Rob Retzlaff, intr-un comunicat. Retzlaff a spus ca intreprinderile mici care utilizeaza servicii precum Google, Amazon, Facebook si Instagram trebuie sa cunoasca potentiala legislatie. „Atunci cand inteleg cum aceste facturi vor rupe Amazon Prime si Google Maps/Search, care sunt atat de valoroase pentru intreprinderile mici, sunt pe buna dreptate nemultumiti si dornici sa comunice cu Congresul”.

Mai mulți proprietari de intreprinderi mici au declarat pentru CNBC ca nu aveau absolut nici o idee in ceea ce priveste includerea lor ca membri ai 3C. Practica entitatilor mai mari care folosesc masca afacerilor si grupurilor mai mici pentru a castiga favoruri la Washington este cunoscuta sub numele de „Astroturfing”, iar companiile din Sillicon Valley sunt printre principalii practicanti ai acestei technici. Contactati pentru informatii, cei de la Google au refuzat sa comenteze in privinta afilierii lor la 3C, dar au spus intr-un e-mail trimis celor de la CNET ca au auzit de la intreprinderile mici care erau ingrijorate de proiectele de lege in Congres in legatura cu modul in care instrumentele digitale utilizate de respectivele companii ar putea fi afectate. 

Efortul de lobby raportat vine in timp ce marile companii din industria tech incearca sa modeleze opinia publica sa fie de partea lor in vederea legislatiei in Congres. Legislatia este conceputa pentru a creste competitivitatea si ar putea afecta modul in care companiile din Big Tech (cum le spun americanii) interactioneaza si concureaza cu intreprinderile mai mici. Una dintre legile propuse ar împiedica Amazon sa-si favorizeze propriile produse fata de partenerii terti sau Google sa-si clasifice propriile aplicatii mai sus decat aplicațiile similare realizate de alte companii. 3C susține ca, daca legislatia anti-Big Tech va trece, ar putea afecta modul in care intreprinderile mici lucreaza cu Google si Amazon si instrumentele gratuite pe care aceste companii le ofera. Printre instrumente se numara posibilitatea de a deveni mai vizibila la cautare sau utilizarea conturilor Gmail gratuite, de exemplu.

Deși unele dintre intreprinderile mici cu care a vorbit CNBC nu aveau idee ca sunt enumerate ca parte a 3C, unele au fost de acord cu mesajele organizației. La un moment dat, site-ul 3C a enumerat procesorul de plati Block, cunoscut anterior sub numele de Square, ca membru. Block a declarat pentru CNBC ca nu este membru si 3C a eliminat ulterior o referinta la companie de pe site-ul sau. Facebook a fost listat ca partener in 2020, dar nu este unul in prezent. 

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *