Menu

Ar putea internetul de acasa 5G fi solutia pentru nevoile utilizatorilor de banda larga?

Faptul ca multi dintre noi s-au saturat sa fim legati de furnizori de servicii de internet cu contracte greoaie, viteze reduse, termeni restrictivi si taxe in crestere nu prea mai este un secret pentru nimeni. De prea multe ori, insa, avem putine optiuni sau alternative. Ar putea fi 5G răspunsul? Tehnologia care alimenteaza cele mai noi telefoane doreste, de asemenea, sa raspunda nevoilor noastre de banda larga pentru acasa. Cele mai vechi planuri de internet pentru acasa 5G, disponibile de la nume precum Starry, T-Mobile si Verizon, ofera viteze respectabile la un pret simplu — dar disponibilitatea este limitata la anumite orase si regiuni, sau chiar la doar anumite zone dintr-un oras anume. Sa cercetam si sa vedem cum functioneaza, cat de repede ajunge, cat costa si unde este disponibil acum acest serviciu.

Ce este din nou 5G?

Mai simplu spus, 5G inseamna a cincea generatie de retea de date mobile. Probabil ca esti cel mai familiarizat cu ideea ca 5G descrie comunicatii mobile mai bune si telefoane mai rapide. Nu gresesti. Retelele 5G, care folosesc frecvențe radio diferite fata de generatiile anterioare, isi propun sa ofere viteze de date mai rapide, cu mult mai putine laguri sau intarzieri decat am avut cu 4G.

Tehnologia undelor milimetrice foloseste frecvente mult mai mari fata de generatiile anterioare si, ulterior, ofera viteze si conexiuni mult mai rapide. Dar cu acele viteze mai mari, gigabit au un pret — datele nu parcurg aceeasi distanța ca 4G si au probleme cu obstacolele. Pentru a combate acest lucru, tehnologia midband, care ofera viteze medii intre 300 si 400 de megabiti pe secunda, mareste aria de acoperire oferita de undele milimetrice. In cele din urma, 5G cu banda joasa ofera o gama similara cu 4G, dar cu o viteza care depaseste intre 100 si 200 Mbps.

Este 5GHz același lucru cu internetul de acasa 5G?

Nu. O greseala comuna este sa vezi setarea „5GHz” pe routerul tau Wi-Fi si sa presupui ca ai acces la 5G. Routerele Wi-Fi folosesc, de asemenea, frecvente radio cu raza scurta de acțiune — de obicei fie 2,4, fie 5 gigaherți — pentru a vă transmite semnalul de internet catre dispozitivele conectate din casa ta. Deci 5GHz este una dintre optiunile de banda pentru sistemul Wi-Fi al casei tale, nu este acelasi lucru cu 5G, care este o tehnologie celulara ce foloseste unde de frecventa mai mari.

Planurile de internet de acasa prin cablu, fibra si DSL necesita fire care iti conecteaza casa la reteaua furnizorului. Cu un serviciu wireless fix precum 5G, casa ta se conecteaza la reteaua furnizorului prin aer.

Prin ce difera internetul de acasa 5G de internetul prin fibra sau prin cablu?

Majoritatea furnizorilor de servicii de internet ofera servicii home net prin linii telefonice sau cabluri care te conecteaza la o retea mai extinsa. Acestea includ tipuri obisnuite de conexiune la internet, cum ar fi linia digitala de abonat, cablu coaxial si internetul prin fibra optica – toate acestea sunt conexiuni prin cablu de la furnizorul tau la domiciliu.

Internetul de acasa 5G, pe de alta parte, este un tip de serviciu de internet wireless fix, ceea ce inseamna ca conexiunea dintre furnizor si casa ta este una wireless. Cu 5G, furnizorul va trebui sa instaleze un receptor 5G de interior sau exterior la casa, pentru a prelua semnalul. Este similar cu internetul prin satelit, dar in loc sa transmita un semnal de la satelitii care orbiteaza pe cerul noptii, transmite informații de la un hub wireless mult mai apropiat. Chiar daca utilizezi aceeasi retea 5G ca si telefonul tau mobil, gateway-ul este specific locatiei tale si nu poate fi folosit in alta parte.

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *