Menu

REvil, grup de hackeri ransomware, arestat in Rusia

Autoritatile din Rusia sustin faptul ca ar fi reusit sa demonteze grupul criminal de ransomware REvil si sa aduca in fata instantei pe cativa dintre membrii sai. Cei de la FSB (KGB-ul rebranduit) au publicat imagini video cu arestarile. Statele Unite au oferit o recompensa de pana la 10 milioane de dolari (7,3 milioane de lire sterline) pentru informatiile care au condus la membrii bandei, in urma atacurilor de tip ransomware. Biroul rus de informatii al FSB a declarat ca grupul „a incetat sa mai existe” in urma arestarii acestuia de catre autoritatile rusesti. Soarta acestora ramane, totusi, sub semnul intrebarii, mai ales in contextul relatiei complicate dintre Statele Unite si Rusia. Astfel, nu s-ar putea parea ca vreun membru rus al bandei ar urma sa fie extradat in America. Nu stau rusii in cele 10 milioane de dolari ale americanilor. Daca era o tara mai saraca (ca Romania), probabil ca ar fi acceptat recompensa in mai putin de o secunda, iar ziua urmatoare membrii ar fi fost deja in drum spre aeroport spre America (nu ca autoritatile din Romania ar putea sa prinda hackeri, dar ma rog).

Cei de la FSB au sustinut ca au inceput sa actioneze dupa ce au primit informatii in legatura cu grupul REvil, chiar de la SUA. Acum, sa nu le acorde americanilor dreptul de a-i extrada pe hackeri pentru a face sute de ani de inchisoare in America este lovitura suprema din partea rusilor. Potrivit serviciului de stiri de stat rus Tass, REvil „a dezvoltat software rau intenționat” si au “organizat furturi de bani din conturile bancare ale cetatenilor straini”. FSB a declarat ca a confiscat peste 426 de milioane de ruble (4 milioane de lire sterline), inclusiv criptomonede in valoare de aproximativ 440.000 de lire sterline. Evident, bani murdari. De asemenea, serviciul de informatii rus a confiscat peste 20 de „masini premium” care fusesera achizitionate din fondurile venite din repetatele infractiunii.

„Asociatia infractionala organizata a incetat sa mai existe, iar infrastructura informationala folosita in scopuri criminale a fost neutralizata”, se arata intr-un comunicat al FSB.

Anuntul Rusiei vine, dupa cum spuneam, intr-un moment de impas între Statele Unite și Rusia. Moscova cere anumite garantii Occidentului, inclusiv faptul ca NATO nu se va extinde in continuare. De asemenea, si-a amplasat trupele langa granita cu Ucraina, o invazie a fostei republici sovietice parand un scenariu care este din ce in ce mai sigur de a se intampla in viitorul apropiat. Desigur, masura in care acest eveniment afecteaza relatiile dintre Rusia si SUA ramane de vazut, insa ar putea fi o descatusare, macar in ceea ce priveste relatiile cibernetice dintre cele doua tari. De ani de zile, Rusia a ignorat si a negat acuzațiile potrivit carora hackerilor rusi de ransomware li se permite un port sigur in tara pentru a ataca tinte occidentale. Acum rusii sunt dispusi sa dovedeasca acest lucru.

La summitul de la Geneva de vara trecuta, președintele rus Putin si președintele american Biden au convenit sa deschida discutii in legatura cu combaterea grupurilor organizate de hackeri ransomware, dar chiar si cei mai optimisti experti au renuntat la ideea de a vedea discutiile avansand. Din acest motiv, arestul REvil de catre autoritatile de la Kremlin pe pamant rusesc este un rezultat urias pe care puțini l-ar fi prezis.

Desi s-a desființat în mare parte din septembrie anul trecut, REvil a fost una dintre cele mai prolifice bande de ransomware, iar aceasta arestare transmite un mesaj uriaș echipajelor ruse de criminalitate cibernetica: petrecerea s-a încheiat.

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *