Menu

Cum fac Apple si Facebook miliarde de pe urma datelor tale personale?

E interesant cat se poate insista pe urma acestui subiect si cat se pot incapatana unii oameni sa continue sa foloseasca retele sociale si servicii despre care stiu ca le incalca  confidentialitatea prin prelucrarea datelor doar de dragul de a avea o viata sociala. Sunt o multime de articole prin presa tech din intreaga lume pe tema acestui subiect, dar se pare ca fiecare dintre cei care vorbesc despre acest lucru isi raceste gura de pomana. Nu ca n-ar avea fiecare site web in parte aceeasi politica, insa mariile companii sunt mai insistente in ceea ce priveste colectatul datelor tale, pentru ca pe asta este construit modelul lor de afaceri. „Data is the new oil” – spune o vorba prin America. Traducere? Giganti in domeniul tech precum Apple sau Facebook fac miliarde de pe urma ta si economia mondiala se invarte in jurul acestor corporatii care ofera utillizatorilor un anumit tip de tehnologie. Cu alte cuvinte, corporatiile din domeniul tech au luat locul marilor companii petroliere, care in trecut dictau totul. De aici si vorba ca datele unei persoane sunt mult mai valoroase ca petrolul, e o situatie la care s-a ajuns strict prin cresterea inregistrata de anumite companii. Companii care si-au extins domeniile de afaceri destul de mult incat sa aiba profituri mai substantiale si o influenta mai mare in lume.

Amazon, Apple, Facebook, Microsoft si Alphabet – compania-mama a celor de la Google sunt exemple de giganti in domeniul tech, sau IT. Daca esti un utilizator al internetului care nu-si permite sa plateasca sume substantiale pentru a avea parte de alte servicii, sigur folosesti zilnic serviciile acestor companii, intrucat au reusit sa monopolizeze lumea internetului, sub o forma sau alta. Exact in modul despre care spuneam mai sus, s-au extins prin a oferi destul de multe servicii pentru a avea o influenta mai mare in domeniul IT. Ai putea crede ca aceste companii au o gramada de lucruri in comun. Si nu te inseli. Dincolo de faptul ca la toate se observa acelasi limbaj folosit pentru a acoperi unele incalcari (daca nu ale unor legi, atunci cel putin la nivel moral… [sic!]), acelasi model de afaceri bazat pe colectarea datelor cu caracter personal de la utilizatori din baze uriase de date, care iti analizeaza zilnic comportamentul de consum. Pentru a putea permite sponsorilor lor sa-ti prezinte reclame despre care considera ca te-ar interesa. In ciuda faptului ca publicitatea pe internet a devenit atat de agresiva, incat e mai mult respingatoare decat atractiva. 

Insa toate cele cele cinci companii pe care le-am mentionat mai sus au incasari anuale in valoare de 800 de miliarde de dolari. Asta adunand bugetele tuturor, iar suma e mai mare decat toata economia Arabiei Saudite, care e un stat bogat, care dispune de o multime de resurse de petrol. Intr-adevar, „data is the new oil”. O stiu si hackerii care lucreaza individual sau pentru guverne, o stiu si aceste companii cu bugete mai mari ca economia unora dintre cele mai bogate tari ale lumii. 

Continuarea in articolul urmator…

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *