Menu

„Proiectul Luigi” al Uber a implicat mai mult decat sa-i lase pe soferi sa refuze calatorii

Soferii Uber din California au primit, in sfarsit, o functie pe care o solicitasera de ani buni – posibilitatea de a verifica destinatiile pasagerilor inainte de a accepta o calatorie. Acest lucru inseamna ca, de asemenea, acestia vor putea vedea cat de mult vor castiga din plimbari si ca au capacitatea de a le respinge pe cele care nu par utile. Pentru șoferi, functia a fost vazuta, in general, ca un pas in directia corecta. Se pare, insa, ca intentia celor de la Uber nu ar fi fost doar sa faca lucrurile mai bune pentru soferii sai. Asta pentru ca noua functie ar putea fi folosita, de asemenea, pentru a depune un proces pentru a contesta masura in care noua lege a lucratorilor din California, AB 5, ar trebui sa se aplice si companiei de ride-sharing. Ceea ce este o mutare extrem de inteligenta din partea celor de la Uber.

Aparent, functia a fost rezultatul unui proiect secret al Uber, intitulat „Proiect Luigi”, au raportat in cursul zilei de luni cei de la The Washington Post. E-mailurile interne care au ajuns in posesia editorilor ziarului afirma ca Proiectul Luigi a fost un „proiect critic in jurul AB5” si a avut nevoie de angajati din intreaga companie pentru a lucra la el. Se pare ca personalul a beneficiat de spatii dedicate biroului pentru proiect. AB 5 a fost semnat de guvernatorul Gavin Newsom in septembrie si a intrat in vigoare la 1 ianuarie. Legea a fost conceputa pentru a oferi lucratorilor gigant mai multe protectii ale muncii si pentru ca acestia sa fie clasificati drept angajati. Pentru ca, in mod obisnuit, soferii de Uber si alte companii de ride-sharing sunt clasificati drept antreprenori independenti, ceea ce inseamna ca nu au avut dreptul la drepturi de munca de bază, cum ar fi salariile minime, salariile suplimentare si prestatiile de sanatate.

In conformitate cu AB 5, toate companiile care folosesc contractori independenti din California vor fi supuse unui test in trei parti pentru a determina daca trebuie sa reclasifice lucratorii. Unul dintre elementele pe care le analizeaza testul este cat de mult control are o companie asupra lucratorilor. Sunt intrebari precum masura in care lucratorii poarta uniforme, au un program stabilit si salarii fixe. Deoarece, pana acum, cei de la Uber nu i-au lasat pe soferi sa decida ce curse pot accepta sau nu, iar acesta ar putea fi considerat un element de control.

„Facem o serie de modificari pe piata Uber, pentru ca zeci de mii de soferi din California sa aiba o munca mai flexibila”, a spus un purtator de cuvant al companiei intr-un e-mail atunci cand a fost întrebat despre proiectul Luigi. “In timp ce suntem siguri ca soferii sunt deja clasificati corect, aceste schimbari ale produsului vor consolida si mai mult independenta soferilor si acestia isi vor pastra capacitatea de a lucra cand, unde si cum doresc.”

Atat Uber, precum si alte companii  precum Lyft, DoorDash, Postmates si Instacart, au lucrat luni intregi pentru a opri AB 5 din a intra in vigoare. In ultimul an, au trimis milioane de petitii și s-au intalnit cu legiuitorii. Cele cinci companii s-au reunit in octombrie pentru a dezvalui o initiativa de vot pe care intentioneaza sa o aduca alegatorilor din California in noiembrie 2020. 

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *