Menu

30 de tari au interzis tigarile electronice si vapatul in general

Dupa cum bine stim, vapatul este una dintre cele mai mari preocupari in privinta problemelor de sanatate in 2019. S-a descoperit, recent, faptul ca tigarile electronice sunt la fel de daunatoare sanatatii (daca nu mai daunatoare) ca si tigarile clasice, din tutun. Evident, din acel moment si pana acum a inceput o intreaga campanie anti-vapat, de la activitati civice si campanii de informare pana la masuri guvernamentale. Sunt o multime de oameni care, insa, mai apeleaza la vapat pentru a se lasa de fumat. Bine, mai multi sunt cei care vapeaza pentru a economisi banii pe care ii cheltuiesc pe tigarile clasice, care se scumpesc din ce in ce mai mult. In orice caz, se schimba fumul de tigara cu aburul de nicotina, deci nu este o mare schimbare. 

In primul rand, tigarile electronice prezinta concentratie de nicotina cu mult mai ridicata in comparatie cu cea pe care o vrei gasi la tigarile clasice decat o tigara obisnuita. Desigur, asta daca alegi sa-ti cumperi arome de tutun sau sa introduci nicotina in aromele de fructe, cafea, energizant sau alte arome pe care le savureaza un vaper (nu stiu daca este termenul corect pentru a-i descrie). In al doilea rand, lichidele pentru tigarile electronice contin o substanta destul de periculoasa, numita acetat de tocoferil. Este o substanta care se regaseste in compozitia vitaminei E, iar, intr-un raport al CDC, a fost denuntata ca principala cauza a bolilor pulmonare care s-au inregistrat in urma vapatului. Mai ales pentru ca nu au fost detectate alte potentiale toxine in testele efectuate de catre institutia americana de control al bolilor. Cu alte cuvinte, sunt doua motive pentru care nu ar fi intocmai recomandat sa te apuci de vapat daca tii la sanatatea ta. Desi nu sunt eu in masura sa dau astfel de sfaturi, mai ales avand in vedere faptul ca sunt fumator de 5 ani de zile, iar asta la o varsta destul de frageda (pe care nu o s-o mentionez din anumite motive, dar da, am peste 18 ani). 

In orice caz, sunt o multime de tari care acum au decis sa interzica tigarile electronice si orice forma de vapat. Daca prima oara cand am vorbit despre acest lucru, erau doar Brazilia, Australia si China care au interzis tigarile electronice si achizitioanrea lor online, acum fenomenul a luat amploare in adevaratul sens al cuvantului. Printre aceste tari se numara Filipine, care are o reputatie pentru a fi una dintre tarile cu o serie stufoasa de incalcari ale drepturilor omului si manifestari agresive din partea presedintelui Rodrigo Duterte. Adica este una dintre tarile cu cel mai autoritar regim din zona Asiei, dupa China si Coreea de Nord (da, depaseste si unele tari comuniste precum Laos sau Vietnam). Se va interzice atat importul, cat si utilizarea, urmand ca orice cetatean care vapeaza in public sa fie arestat. „Țigaretele electronice contin nicotina si alte substante chimice pe care nu le stim”, si-a argumentat Duterte decizia.

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *