Menu

SUA lanseaza o investigatie asupra TikTok si efectelor aplicatiei asupra securitatii nationale a tarii

Statele Unite sunt paranoice atunci cand vine vorba despre o aplicatie sau o companie din China mai recent. In ciuda faptului ca se presupune ca cele doua tari si-au rezolvat disputa comerciala de 15 luni printr-un acord preliminar, care a vazut administratia Trump anuland tarifele impuse asupra marfurilor chinezesti. Doar ca, atunci cand vine vorba despre pedepsele impuse companiilor din China, nu se poate spune ca guvernul american s-ar fi oprit. Chiar inainte de semnarea respectivului acord, guvernul american a facut noi victime din China, motivul fiind politicile anti-musulmane ale companiilor respective. Acum, TikTok, o combinatie intre o platforma video si o aplicatie social media cu o interfata usor similara cu cea a Instagramului, este in vizor pentru popularitatea sa printre adolescenti. TikTok este detinuta de ByteDance, o companie chinezeasca, care insa nu opereaza in ultima mare putere comunista a lumii.

Cu toate acestea, sunt o multime de congresmani si-au exprimat ingrijorarea ca guvernul chinez ar putea forta ByteDance sa transfere datele utilizatorilor din SUA catre Beijing. Acestia au spus despre aplicatia respectiva ca prezinta „o amenintare de contrainformații pe care nu o putem ignora”. Si da, s-au legat si de afirmatia conform careia ByteDance nu opereaza in China.

“In timp ce compania a declarat ca TikTok nu opereaza in China si stocheaza datele utilizatorilor din SUA, ByteDance este in continuare obligata sa respecte legile Chinei”, au scris parlamentarii americani intr-o declaratie de presa.  „Fara o justitie independenta sa examineze cererile formulate de guvernul chinez pentru date sau alte actiuni, nu exista niciun mecanism legal pentru ca companiile respective sa faca apel daca nu sunt de acord cu o solicitare”. Din nou, tot ce au spus pana acum este cat se poate de corect, nu te poti astepta la independenta justitiei de la un stat comunist. 

Tocmai aceste suspiciuni sunt motivul pentru care s-a si lansat o investigatie asupra aplicatiei (si companiei care o detine). Potrivit celor de la Reuters, Comitetul pentru Investitii Straine din Statele Unite (CFIUS) a deschis o investigtie asupra aplicatiei si a achizitiei companiei sale-mama a companiei americane Musical.ly in urma cu doi ani, pentru aproximativ 1 miliard de dolari. Potrivit raportului, care citeaza doua surse anonime, intrucat „TikTok nu a solicitat eliberarea de la CFIUS atunci cand a achizitionat Musical.ly”, grupul guvernamental are „scopul de a-l investiga acum”.

„Desi nu putem comenta cu privire la procesele de reglementare in curs, TikTok a aratat clar ca nu avem o prioritate mai mare decat sa castigam increderea utilizatorilor si a organismelor de reglementare din SUA”, a declarat pentru CNET un purtator de cuvant al TikTok. “O parte din acest efort include colaborarea cu Congresul si ne-am angajat sa facem acest lucru.” Evident, cei de la TikTok vor sa demonstreze, cu orice pret, ca nu lucreaza pentru guvernul chinez ca alte companii. Pentru ca nu-si permit sa ia ban in Statele Unite, care este una dintre principalele lor targeturi de audienta. Iar la cum stau lucrurile, s-ar putea sa aiba parte de o interdictie.

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *