Menu

Cum ar putea o retea sociala ar putea salva democratia de la un impas?

Conceptul pare extrem de science-fiction, stiu. Mai ales atunci cand ne gandim exact cum au fost folosite Facebook si Twitter de catre rusi pentru a sabota alegerile prezidentiale din Statele Unite in 2016. La un moment dat, era plin cu teorii conform carora Donald Trump ar fi omul rusilor, desi presedintele in exercitiu s-a remarcat prin doctrina de extrema dreapta si convingerile usor nationaliste, xenofobe cu care s-a remarcat pe toata durata campaniei electorale. Unele promisiuni pe care le-a dus la indeplinire, celelalte nu. Mai ales ca acum americanii isi pun problema ca, alaturi de rusi, ar putea incerca sa intervina in alegerile de anul viitor si adversari precum Iranul si Coreea de Nord, cu care SUA a avut divergente in ceea ce priveste programul nuclear al acestora. Desi cu Kim Jong-un si Coreea de Nord s-ar fi ajuns la un acord pentru dezarmarea nucleara a Peninsulei Coreene, acest lucru nu s-a intamplat de anul trecut pana acum cand, iata, ne apropiem cu pasi repezi de sfarsitul unui deceniu.

In orice caz, exista un singur lucru asupra caruia practic toata lumea ar putea cadea de acord: faptul ca politica a devenit mult mai divizata ca niciodata in momentul de fata. Indiferent daca este vorba despre confruntarile zilnice ale Brexit-ului care ba se face ba nu se mai face, scandalurile de pe Capitol Hill ce nu par sa aiba un sfarsit prea curand sau vestele galbene ale Franței, spatiul pentru un compromis semnificativ s-a redus dramatic. In schimb, acum, in cazul in care ai o orientare politica, ori care ar fi ea, e timpul sa te lupti in mediul online cu toti cei care te contrazic. Fara cale de compromis. Ca un comunist vestic sau grec sustinand ca ceea ce s-a intamplat in Uniunea Estica si blocul din spatele Cortinei de Fier nu a fost un “comunism adevarat”, ca si cum aceasta notiune ar avea vreun sens. Comunismul a fost dintodeauna o utopie, dar iata ca inca functioneaza in state precum China, Coreea de Nord, Vietnam, Cuba sau Laos. 

Bun, dincolo de aceste dezbateri politice infinite care au loc pe platformele de social media, se afla intrebarea “de ce nu ar putea sta lucrurile diferit?” Si mai ales “Ce se intampla daca se pot gasi noi modalitati de a sparge blocajele si de a aduce masele electorale inapoi impreuna?”. Sincer, pare un scenariu mai science-fiction decat instalarea comunismului in vreo tara vestica, insa se pare ca s-a experimentat pe aceasta tema. La mii de kilometri departe de infinitele controverse din jurul lui Trump si al iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, se pare ca s-a putut gasi o solutie. In ultimii cinci ani, Taiwanul a combinat tehnologia cu politica pentru a crea un nou mod de a lua decizii. Si cu anumite limite, intodeauna s-a gasit un consens in probleme in care nu parea sa existe sansa vreunuia. 

Si totul a inceput in 2014, atunci cand Taiwanul a fost divizat pe tema unei legi comerciale.  La fel ca si in Hong Kong astazi, mulți se temeau ca legea le va apropia tara de China. Protestatarii au intrat in palatul parlamentului de la Taipei si au inceput o ocupatie de cateva saptamani care a devenit cunoscuta sub numele de “Revolutia floarii-soarelui”, deoarece au folosit floarea pentru a reprezenta un simbol al sperantei. Ocupantii au colaborat ulterior cu guvernul si de aici si acest sistem.

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *