Menu

Romanii si televizorul. Cate ore petrec oamenii in fata ecranului, in medie?

Romania este una dintre tarile cu o medie de varsta destul de echilibrata. Aceasta fiind raportata la 41.2 ani in iulie 2017. Indicele de imbatranire demografica se situeaza undeva pe la 109.2 persoane varstince la 100 persoane tinere, ceea ce, momentan, sunt cifre suficient de echilibrate. Ce legatura au aceste statistici cu subiectul articolului, te intrebi? Ei bine, aici vorbim despre un conflict intre generatii. Romania, ca fost stat comunist, este tara in care conflictul dintre generatii este unul mai strident fata de alte tari. Pentru ca de o parte sunt persoanele care au minim 40 de ani (celor mai tineri dintre acestia li se spune “generatia cu cheia la gat” prin popor), care au crescut sub regimul lui Ceausescu si cu ideile si “valorile” comuniste. Iar pe de alta persoanele care au sub 40 de ani si adopta mai usor “valorile” occidentale si progresul tehnologic. Bine, si in a doua categorie exista o prapastie mare intre generatia de tineri din 90 si generatia 99, spre exemplu, dar nu o sa intru mai adanc in acest subiect. 

Ideea e ca s-ar putea sa traiesti cu impresia ca televiziunea clasica moare progresiv. Daca ai 18 ani, un Samsung Galaxy S7 cumparat din “banii lu’ tata” [sa nu-mi spui ca-ti permiti S10 pentru ca modelul respectiv necesita sacrificii financiare considerabile iar romanii nu au cel mai bun trai din Europa] si ai Netflix instalat, atunci s-ar putea sa crezi ca nimeni nu se mai uita la televizor. Poate aveai impresia asta inca de cand a aparut Let’s Voyo, e irelevant. Ca sa stabilim motivul pentru analogia de mai sus: tinerii se uita mai mult la Netflix, iar persoanele mai varstnice prefera mai mult formatul de televiziune clasica. 

Amuzant este faptul ca cel mai recent studiu in legatura cu consumul de continut audio-vizual arata ca romanii inca urmaresc mai mult formatul clasic de televiziune decat video online. Ca sa fac o scurta paranteza, imi amintesc de conflictul dintre televiziune si vloggeri, iar principalul argument al taberei de pe YouTube era ca au ajuns mai urmariti creatorii de continut de pe platforma Google decat televiziunile. Ei bine, cifrele arata ca acest argument este irelevant. Oricum vloggerii mai populari au inceput sa apara la TV de atunci si pana acum.

Continuand cu studiul, un roman se uita la televizor, in medie, timp de 3.3 ore in timpul saptamanii, iar in weekend timpul petrecut in fata televizorului creste la 3.7 ore. Si desi majoritatea tinerilor prefera Netflix, cei care inca se uita la televizor petrec cu o ora mai putin in fata ecranului fata de persoanele mai varstnice – 2.9 ore in comparatie cu 3.9 ore. ProTV este cea mai populara televiziune cu 27%, urmata de Antena 1 (9%), Kanal D (8%), TVR 1 (5%) si HBO (4%).

Cat despre cele mai populare servicii video de streaming din Romania, acestea sunt Netflix (22% dintre respondenti au abonament) si HBO Go (15%). Rezultat evident, nu multi utilizeaza Amazon Prime sau Hulu in Romania. Poate Apple TV Plus sau Disney Plus vor avea mai mult noroc pe piata autohtona cand se vor lansa.

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *