Menu

2000 de ani de date despre clima planetei arata ca temperaturile de azi sunt fara precedent

Viata planetei nu se poate masura in anii pe care i-a petrecut umanitatea pe aceste pamanturi. E un lucru evident indiferent daca esti o persoana religioasa si crezi ca Dumnezeu a creat omul si omul a cazut din Rai ispitit de un mar sau daca esti un ateu care ori crede in teoria evolutiei a lui Darwin, ori nu e prea interesat de cum au aparut oamenii. Si, desigur, nu se pot aduna suficiente date in legatura cu clima planetei. Unii sustin ca Pamantul a trecut la un moment dat printr-o era glaciara in perioada in care existau dinozauri si ar fi fost un singur continent. Ca acel continent a inceput sa se faramiteze si sa apara continentele care exista in ziua de astazi. Oricum, un lucru e clar. Omul are o influenta puternica asupra climei. Si nu vorbim despre masinariile de control al vremii, ci despre societatea moderna. De cand cu Revolutia Industriala, mecanismele omenirii au evoluat pana au ajuns la cele pe care le avem in prezent. Insa felul industrializat prin care functioneaza aceasta societate dauneaza climei. Stiu, e usor pentru mine sa vorbesc despre cat de mult rau face stilul nostru de viata modern din spatele unui ecran, tastand pe un blog pe care oricum nu-l vede multa lume. Ideea este ca nu e doar parerea mea, este verdictul oamenilor de stiinta. Oamenii schimba climatul Pamantului cu o rata de neegalat.

Folosind aproape 700 de inregistrari proxy ale temperaturilor istorice, o colaborare intre  oamenii de știinta internationali a reconstituit istoria climatica a Pamantului de la 1 pana in anul 2000. Studiul amplu vizeaza o imagine a climei Pamantului inca din momentul in care Augustus conducea Imperiul Roman si pana la intrarea in mileniul 3. Si toate aceste studii arata ca fenomenul de incalzire globala, despre care se vorbeste de ani de zile, nu e doar un simplu mit. Schimbarile pe care omul le-a produs asupra climei, prin poluarea de la orase, sunt fara precedent. Astfel, doua studii, realizate de Raphael Neukom si publicate miercuri in revistele academice Nature and Nature Geoscience, se concentreaza asupra datelor privind temperatura de la suprafata din ultimii 2000 de ani, urmarind variabilitatea climatului Pămantului in perioada respectiva. Un al treilea studiu, publicat in Nature Geoscience miercuri, a analizat clima globala inca de la începutul secolului al XIX-lea, demonstrand faptul ca sfarsitul ultimei perioade de racire a Pamantului (asa-numita “Little Ice Age”) s-a datorat recuperarii de cinci eruptii vulcanice majore trecerea la o perioada de incalzire indusa de om. Stiu, la noi nu se prea vad efectele incalzirii pentru ca, din contra, vara devine din ce in ce mai rece. Mai ales in zonele de munte, prin Ardeal. Suntem geografic mai apropiati de Siberia. In schimb, in Anglia, sunt temperaturi record pentru standardele lor.

Revenind la ele trei studii, toate acestea prezinta analize cuprinzatoare ale tendintelor climatice asupra istoriei recente a Pamantului si a unor cauze potentiale. Pe masura ce emisfera nordica se umfla printr-un val de caldura si pe fundalul celor mai fierbinti temperaturi inregistrate ultima luna in tari ca SUA si Marea Britanie, noile cercetari surprind urgenta problemei climatice intr-o lumina mereu alarmanta, subliniind caracterul neobisnuit al evenimentelor de incalzire din ultimele decenii si demonstrand ca variatia naturala a climatului Pamantului nu poate fi responsabila pentru cresterea extrema a temperaturii. 

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *