Menu

Facebook creeaza un grup de lucru pentru drepturile civile, in timp ce revizuirea politicilor sale continua

Facebook va creea un grup de lucru in domeniul drepturilor civile, a declarat Sheryl Sandberg, al doilea om in cadrul companiei, intr-o postare pe blog in cadrul zilei de duminica, o decizie care a rezultat intr-o revizuire permanenta a impactului drepturilor civile in politica si practicile retelei sociale. Grupul de lucru, care include o multime de personaje cheie in conducerea companiei, si care va fi prezidat de Sandberg, se va concentra pe politicile de continut ale Facebook, pe corectitudinea inteligentei sale artificiale si pe problemele privind confidentialitatea si alegerile, domenii in care politicile Facebook s-au confruntat cu o puternica opozitie din partea opiniei publice. Si nu fara motiv, cea mai mare retea sociala a planetei adoptand pe fata o pozitie ostila din acest punct de vedere. 

Un exemplu concret pentru acest fapt este un reportaj in care se mentioneaza faptul ca un reprezentant al companiei a declarat ca Facebook nu se face vinovat de nici o incalcare a confidentialitatii utilizatorilor, deoarece utilizatorii nu se asteapta la nici o confidentialitate pe internet. Iar acesta reprezinta un raspuns total eronat, avand in vedere faptul ca desi exista o multime de persoane care fac live-uri in baie sau in dormitor (majoritatea dintre acestea avand varste cuprinse intre 14 si 25 de ani), se poate considera faptul ca nici unul dintre acestia nu-si doreste sa aibe cele mai intime date personale in custodia unei corporatii. Sa nu mai mentionez faptul ca securitatea acestor corporatii este una suficient de slaba, lucru care inseamna, mai concret, posibilitatea ca unii hackeri sa puna mana pe aceste informatii si sa isi incerce tacticile de santaj asupra unor anumite persoane. Pentru bani, nuduri sau ce alte lucruri isi mai pot dori acesti criminali cibernetici. Nu este la latitudinea mea sa judec. Revenind la idee, alt exemplu este atitudinea non-salanta cu care Zuckerberg declara faptul ca stie ca Facebook nu are cea mai buna reputatie din punct de vedere al confidentialitatii, ca o gluma cu un zambet fortat, in cadrul unei conferinte. Normal ca nimeni nu a ras.

In postarea sa, Sandberg a declarat ca reteaua sociala s-a angajat sa recruteze persoane cu experienta in domeniul drepturilor civile pentru a servi in grupul de lucru. De exemplu, va colabora cu expertii in drepturile de vot pentru a se asigura ca reteaua sociala nu este utilizata pentru a suprima sau a intimida anumiti alegatori. Aparent, formarea acestui grup de lucru are ca scop evaluarea politicilor retelei sociale in ceea ce priveste discursul de ura, problemele de confidentialitate, drepturile civile si pentru a impiedica dezastrul din 2016 sa se intample si in campania prezidentiala de anul viitor. Scopul declarativ este interesant, se vede de la o posta faptul ca Facebook incearca, cu disperare, sa-si repare imaginea negativa pe care compania si reteaua sociala au acumulat-o in ultimul timp. Desigur, exista posibilitatea ca aceasta masura sa fie, pur si simplu, praf in ochi, iar Facebook sa-si continue practicile de pana acum. Ramane de vazut ce va fii in continuare.

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *