Menu

Robotii si instrumentele medicale 5G din laboratoarele Verizon arata ca viteza este doar inceputul

Atunci cand 5G va intra in vigoare, se pare ca si tehnologia va cunoaste o dezvoltare fara precedent. La modul in care se dezvolta roboti in laboratoare, exact ca in filmele SF. Acesta a fost punctul uneia dintre demonstratiile de joi, la laboratorul Verizon in materie de 5G, din Cambridge, Massachusetts, in timp ce un robot umanoid inalt s-a rostogolit in sus si in jos, apoi a facut cativa pasi cu genunchiul de-a lungul unei platforme de lemn. Este un model scalar al unui robot de dimensiuni personale, menit sa ajute la salvarea persoanelor capturate in situatii care pun viata unei persoane in pericol. In teorie, cel putin 

S-ar putea sa fi auzit ca retelele 5G sunt rapide (sau ca functioneaza la fel, sau chiar mai lent decat cele 4G, cel putin la inceput), dar noua retea de date mobile are mult mai multe caracteristi de prezentat decat o simpla imbunatatire din punct de vedere al vitezei de navigare. Aparent. Aceasta retea de date se concentreaza, de asemenea, pe latenta redusa – scaparea timpului de intarziere care poate face ca retelele 4G si cele mai vechi sa functioneze intr-un mod intrerupt sau doar sa nu se ridice la nivelul sarcinilor de mare intensitate.

“Cu ajutorul 5G, robotul si operatorul pot comunica in mod instantaneu”, a declarat Yan Gu, profesor asistent de inginerie mecanica la University of Massachusetts, Lowell. Dar 5G, ca si  robotul,mai trebuie sa creasca destul pentru a atinge un anumit nivel.

Urmatoarea generatie de tehnologie wireless abia acum incepe sa-si gaseasca drumul in lumea reala. In Statele Unite, Verizon si AT&T, cele mai mari doua retele wireless ale natiunii, au pornit retelele de telefonie mobila 5G doar intr-o mana de locatii a tarii. Sprint tocmai a pornit reteaua in patru orase in cursul aceastei saptamani, exact cam in acelasi timp in care operatorul de telefonie mobila EE a devenit primul furnizor de 5G din Marea Britanie. De asemenea, reteaua de date mobile s-a lansat si in Coreea de Sud, in aceeasi zi in care a aparut pe piata Samsung Galaxy S10 5G, cel mai scump model din aceasta generatie de telefoane a companiei sud-coreene. Prin urmare, avem pana acum doar 3 tari in care a aparut noua retea de date, deci mai e ceva de asteptat pana ca aceasta sa se raspandeasca in toata lumea.

Insa, se pare ca laboratoarele Verizon pregatesc o noua tehnologie odata ce 5G va ajunge in toata lumea. Desigur, nu vom vedea vreun robot decat in Statele Unite si, probabil, in alte dintre tarile mai dezvoltate. Romania e cu cel putin 30 de ani in urma. Dar in fine, ideea este ca tehnologia lumii incepe sa evolueze din ce in ce mai mult pe traseul scenariilor de filme science-fiction. Deja exista roboti in lume, unul dintre ei, Sophie (un android umanoid care arata ca o fata), acordandu-i se cetatenia araba dupa ce a amenintat ca va distruge lumea. Mi se pare un lucru extrem de amuzant, din motive evidente. Allah Akbar! (era o gluma, va rog, nu-mi inchideti blogul)

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *